Denne tulipanen har jeg dyrket i 35 år, i en have på Vestlandet, i en egn der tulipaner stort sett bare blir noen få år på grunn av for mye fukt om vinteren og litt for lite tørke om sommeren. Tulipaner er jo tilpasset Østlandsklima, og skal jo stort sett ha litt baking om sommeren, og en kald og stabil vinter, slik som de er vant til de på de asiatiske stepper der de fleste tulipanene kommer fra. Honningtulipanen er et unntak. Den er en overlever, og den sprer seg også forsiktig hos meg, og hos andre litt mer, med frø. Den er altså en tulipan som har valgt å vokse i de kultiverte haver, selv om jorden kan mangle noe kalk. De botaniske tulipanene krever stort sett at jorden er svært næringsrik, for det er de vant til fra steppene de kommer fra, samt at de må ha tørke om sommeren. De skal også ha perfekt drenering og full sol, og nåde den som tar bort bladene før de har visnet ned. De får ikke blomstring neste vår.
Honningtulipanen er ikke så nøye på dette med ekstrem tørke om sommeren, men den skal ha næring, og den skal ha litt kalk i jorden, og den skal dyrkes der det er godt drenert, og den skal ha full sol. Da er den verdens mest trofaste villtulipan, og blomstrer hver vår i april, og noen ganger også i slutten av mars. Det finnes flere varianter av denne arten, og den store forskjellen går på tidspunkt for blomstring.
Som de fleste av de ville tulipanene, passer honningtulipanen godt i stenbedet, eller mellom lave stauder og busker. Dersom blomstringen avtar, er det på tide å grave opp løkene, et bra tidspunkt for dette er når bladene visner ned, og så grave dem ned et annet sted, i full sol. Å ta opp løkene og legge dem til side, for å plante dem til høsten, er ofte dumt. Det er legg å glemme slike ting.
Man kan så frøene av denne tulipanen og få blomstrende honningtulipaner om ca 5 år. Siden dette er en billig tulipan, er det vel de færreste som driver på med den slags. Men frøformering av tulipaner er enkel. Frøene sås i overflaten i åpen jord om sommeren, når frøene er modne. De kan dekkes med noen millimeter med sand, og så spirer de neste vår, glade og fornøyde over den kuldebehandlingen de har fått om vinteren (det som heter statifisering).
De finnes mange ulike arter av de ville, og lave tulipanene, og min anbefaling er å løpe og kjøpe, uten å se så mye på hva de koster. Det er en spesiell glede å nyte synet av disse lave tulipanene i april, før de andre tulipanene har kommet på plass. Farvespekteret går fra hvitt til gult, rosa, rødt, og lilla, og de fleste dufter herrligen av honning.