Nå er det ikke brutaliteten innenfor det europeiske arbeidsmarkedet jeg i dag skal forbanne og skrive stygt om. Temaet i dag er en bestemt alperose, som trenger å fremheves. Det er den avbildede, som vokser i en bakgård i Oslo, men også i demonstrasjonshaven på Skogmuseumet på/i Elverum. Navnet er "P.M.A. Tigerstedt" og er sammen med søsteren, som heter "Pohjola´s Daughter", noe av det mest hardføre vi kan dyrke av de storvokste alperosene.
Historien er at finnene på 70-tallet så seg leie på at vi i Norge og Sverige kunne meske oss med alperoser, mens de der, i sine dype skoger rundt millionvise sjøer, måtte satse på andre og mer hardføre vekster. Sjefen for det berømte Mustila-arboretet bestemte seg for å ta affære og sendte sine beste menn og kvinner på tur til Sør-Korea, for å finne en bestemt variant av Rhododendron som vokser i fjellene der. Tilbake i Finland ble denne varianten oppformert i stor skala, og navngitt som R. brachycarpum var. tigerstedtii, etter grunnleggeren av arboretet.
Så ble ulike andre storvokste alperoser krysset inn, og ut av dette kom disse sortene, i hvitt og rosa og rødt. De har tålt 35 minusgrader i Finland, og kan derfor anbefales til bruk på Østlandet. På Vestlandet liker de seg ikke, og det har vel sammenheng med at vinteren der som oftest er for varm.
Får vi tak i disse sortene? Svaret er vel et nja, for jeg har sett dem enkelte steder, men i det store og hele vet ikke folk om disse sortene, og kjøper dem derfor ikke. Mesteparten av alperosene kjøpes som kjent på impuls i mai/juni, når plantene er i full blomst, etter en varm vinter i oppformeringslandet Tyskland eller Nederland. Det stakkars alperosekjøpende publikum vet stort sett lite om overvintringsevnen til de sortene man kjøper. På Vestlandet spiller jo dette ingen stor rolle, ettersom man kan gå ut fra at alle sortene man får kjøpt, vil klare vinteren der. Det samme er jo ikke tilfelle på Østlandet.
Derfor bør disse to sortene inn i det vanlige sortimentet på hagesentra og derfor bør folk bestille dem, og mase etter dem, og forklare betjeningen hvorfor.
Som alle andre alperoser, skal disse ha kjemisk sur jord, dvs. torvstrøbasert jord, med god fuktighet. De skal plantes i halvskygge eller full sol, og det viktigste er vel at de ikke plantes under eller i nærheten av trær som på sikt vil ta livet av dem på grunn av konkurransen om næring og vann. Dette gjelder jo forøvrig for mange busker og stauder. Næringen som skal tilføres tidlig om våren, bør være spesialgjødsel for aperoser, slik at man unngår at gjødselen inneholder kalk. Når man planter alperoser, bør man blande inn minst 50 % ukalket torvstrø i jorden sammen med vanlig kalket torvstrø, i et lag på ca 40 cm dersom grunnlaget ellers er kalkrik leirjord, som jo er tilfellet mange steder på Østlandet.
Det er forøvrig grunn til å advare mot å dyrke alperoser. Årsaken er at disse buskene er så vakre at man kan bli hektet på dem, noe som selvsagt vil gå sterkt utover lommeboken. I Norge har vi et eget sted for rhododikere, som vi kalles, og det er Arboretet i Bergen, dvs. på Store Milde ca en mil sørøst for flyplassen. Der ligger norges største samling av alperoser og et besøk i slutten av mai eller begynnelsen av juni anbefales sterkt.
Artig å lese det du har skrevet.
SvarSlettTakk for titten Marit.