torsdag 13. september 2012

Haemanthus albiflos eller vanlig hvit blodblomst


Dette er løkveksten for folk med tålmodighet og store hus. Hvit blodblomst er en gammeldags innendørs løkplante, som blomster når man minst venter det, men ikke alltid hvert år. Den kommer fra Sør Afrika og er en typisk gammel tanteblomst, dvs. det er ikke mulig å kjøpe løkene, men man må få tak i en fra en gammel ugift tante, som gjerne har overtatt det store huset med de mange blomstene, etter sine foreldre, som igjen har overtatt huset,dvs. vi snakker vel helst om en sveitservilla, fra sine foreldre. Dersom den store haven utenfor er stappfull og bugnende av store hvite og rosa kinesiske pioner, er oddsene bedre for at husets eier faktisk kan ha en hvit blodblomst i sine gjemmer.

Hvit blodblomst har altså gått helt av mote, og man må regne den som tanterelikt. Kommer man over den, bør man spørre pent om en sideløk.

Stellet er greit. Den vil gjerne stå i samme potte i åresvis, løkene blomster best når de står trangt. Men litt næring i ny og ned vår og sommer er greit, sålenge jorden får tørke opp innimellom vanningen. Husk at man alltid skal vanne joren først, og så gi flytende plantenæring. Den liker ikke full sol, men gjerne litt kjøligere rom i halvskygge, mot øst. Den klarer seg ned til et par plussgrader om vinteren, så et lite brukt soveværelse kan også duge. For stort sett så står den der, og den liker heller ikke å bli flyttet på, i likhet med gamle tanter. Fra oktober til mars skal den ha nokså lite vann. I likhet med de aller fleste løker som dyrkes innendørs, skal den aldri ha stående vann på potteskålen.

Jeg er veldig glad i mine to hvite blodblomster. De blomstrer normalt om våren eller forsommeren, og en tørkeperiode om vinteren vil normalt påskynde blomstringen. Siden denne planten ikke har en prangende og flittig blomstring, passer den stort sett bare hos dedikerte blomstersamlere.

 Nærbilde av de små blomstrene, som tilsammen utgjør en hvit ball.


Her kan du lese litt mer om et par arter du bare kan drømme om, hvis du da ikke har gode kontakter i plantens hjemland.


http://www.plantzafrica.com/planthij/haemanthus.htm

1 kommentar:

  1. Hei
    Liker bloggen din kjempegodt, selv om du ikke har skrevet så mye.
    Takk for innlegget om hvit blodblomst, elefanttunge, som det ellers ikke finnes overveldende mye info om ;)
    Skriv mer!

    SvarSlett