I likhet med mange andre alliumer, foretrekker juni-løk godt drenert og næringsrik jord. Mange steder er det anført at den liker kalkholdig jord, men jeg dyrker den i svak sur jord sammen med påskeliljer og montbretia.
Som hageplante fungerer denne best i masseplanting, da junililje har det dekoratører kaller egenart. Det er ingen slående skjønnhet, men ser man nærmere på de store klokkene, lærer man å sette pris på de duse farvetonene som særpreger planten. Dette er også en av de plantene som trenger stå i ro og langsomt dele seg og bli flere, noe som man selvsagt må ta hensyn til når man velger
plantested. Både full sol og halvskygge fungerer helt greit, og litt tilførsel av næring på vårparten når man ser skuddene, passer juniløken bra.
For å få tak i den, må man stort sett basere seg på hagenettbutikker som bakker og hageglede og zimtrade, men jeg har også sett den i vanlige butikker og hagesentra. Som de fleste andre løkvekster som skal plantes om høsten, bør den kjøpes inn og plantes så tidlig som mulig, f.eks. i oktober. Det heter seg at løk- og knollvekster trenger 6 -8 frostfrie uker i jorden for å kunne rote seg skikkelig. Tulipanløk er mest robust, mens påskeliljer gjerne kan plantes i august. Dersom man graver opp påskeliljer i begynnelsen av august, vil man se at de har begynt å sende ut nye røtter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar