tirsdag 26. januar 2010

Ramsløk

Allium ursinum, som er det latinske navnet på denne løkveksten, er muligens den løken vikingene spiste for å bli sterke og for å finne ut om sverdet hadde gått gjennom magesekken. So seier soga.

Bladene ligner liljekonvall, og dette er igrunnen er litt tvilsom sak, for liljekonvallen er svært giftig, mens ramsløken er svært god til å spise og bruke til krydder. Den må kalles nordens ville hvitløk og vokser i skyggefull og god moldjord langs kysten i Sør-Norge, opp til Trøndelag. Det er med andre ord en plante som hører til i de vintermilde økosystemene langs kysten, sammen med kusom (Primula vulgaris) og jordnøtt og forsåvidt også purpurlyng. Det er vintertemperaturen som setter grensene for utbredelsen, men i en hage er det ikke så farlig, så det er bare å prøve også på steder der det er mye snø. Slike dyrkingsgrenser må alltid oppfattes som veiledende.

Fra min barndom husker jeg ennå duften fra ramsløkengene, under hasselkronene i dyp og god muldjord, gjerne sammen med skjellrot og kusom. Skal man dyrke ramsløk, må man dyrke den i god jord. Om det er en god ide å dyrke den i en hage, er en annen sak. Den sprer seg lett, og skygger forsåvidt ut en del planter. Men er man fast o gbestemt, er det jo bare å røske bort alle bladene om våren på de stedene man ikke ønsker at ramsløken skal etablere seg og hakke bladene og legge dem på olivenolje, så har man en nydelig pesto-variant, som nå etterhvert er kommet ut på markedet som et gårdsprodukt.

Jeg synes planten er fin jeg, med hvite blomster i juni og blanke og fine blader og den egner seg godt til matlaging, og så får man heller bruke litt tid på å finne et sted i halvskygge under noen trær, hvor den kan få lov til å spre seg uten innblanding. Spredningen foregår hovedsaklig med frø, som spres av bl.a. maur og andre kypende insekter.

Planten skal ha medisinske egenskaper tilsvarende hvitløk, og det betyr at dersom man spiser ramsløk, kan man kurere mindre infeksjoner. Smaken er like gjennomtrengende som hvitløk og jeg husker min bestefar ikke likte at det vokste så mye ramsløk i liene, for når kyr beiter på ramsløk, noe de mer enn gjerne gjør, setter dette også smak på melken. I dag ville vi vel sagt at dette er bra.








D

1 kommentar:

  1. Hei, vet du hvor man får kjøpt ramsløk til dyrking hjemme i hagen?

    Hilsen Anna

    SvarSlett